Opleiding Aankomend Gastronoom-Sommelier

Cas Spijkers Academie Twente (3 jarige opleiding niv.4)

KW_VKD_GastheerVrouwGastroSomm_LR1Het beroep

Als gastronoom-sommelier ben je hèt gezicht, sfeerbepalend en de drijvende kracht in het restaurant. Werk je vooral in luxe restaurants, hotels of in kleinere specialistische bedrijven. Je geeft hier adviezen over wijn, dranken en spijzen en bent verantwoordelijk voor de in- en verkoop en het voorraadbeheer van wijnen en dranken. Je geeft ook leiding tijdens de werkzaamheden in de restaurants.

Persoonskenmerken

Om aan de slag te gaan als aankomend gastronoom-sommelier is het belangrijk dat jij je in de volgende eigenschappen herkent: gedreven, nauwkeurig, sociaal, flexibel, organisatorisch sterk, verantwoordelijk en zelfstandig.

Wat leer je?

Klik hier voor de informatie in PDF>>

Gedurende de opleiding worden onderstaande onderdelen aangeboden en ga jij je deze eigen maken. Dit is een mix van taken, rollen, werkprocessen, vaardigheden en competenties.

• Dranken en gerechten bereiden en serveren
• reserveringen aannemen;
• serveren en afruimen;
• gasten ontvangen;
• gasten adviseren en bestellingen aannemen;
• dranken serveer gereed maken;
• een passende sfeer creëren en bewaken;
• bestellingen afrekenen en afscheid nemen van gasten;
• voorstellen aanreiken voor de samenstelling van de menu-, drank- en wijnkaart.

Uitvoeren voorbereidende en afrondende (onderhouds)werkzaamheden
• kassa(’s) sluiten;
• schoonmaken;
• mastiek en mise en place werkzaamheden;
• het bedrijf openen en sluiten.

Voorraad beheren en bestellen
• de voorraad controleren en bestellen;
• offertes opvragen en leveranciers selecteren;
• leveringen in ontvangst nemen en controleren;
• leveringen uitpakken en opslaan.

Leidinggeven en beheerstaken uitvoeren
• bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het gastvrijheids-concept en het bewaken hiervan;
• begrotingsanalyses maken en voorstellen aanreiken;
• het budget bewaken;
• functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren;
• ondersteunen bij werving en selectie nieuwe medewerkers;
• werkzaamheden plannen en verdelen;
• medewerkers begeleiden en aansturen;
• Inspireren en stimuleren van samenwerking in het team;
• processen en procedures op de werkvloer bewaken en evalueren;
• overleg voeren;
• trends en ontwikkelingen signaleren en beoordelen.

De opleiding

Vanuit het VMBO start je in een BOL jaar (voltijd). De eerste drie periodes ga je vijf dagen per week naar de academie voor een mix van theorie- en praktijklessen. Vooraf vindt er een intakegesprek plaats om te kijken of de opleiding bij je past. In de tweede periode vindt een casting plaats. Wanneer deze met succes wordt afgelegd, ga je verder met het traject aankomend gastronoom-sommelier.

Stage

Aan het einde van het eerste jaar loop je een aantal weken-stage bij een passend erkend leerbedrijf. In het 2de en 3de jaar van de opleiding kom je één dag in de week naar de academie voor theorie- en praktijklessen (BBL). Daarnaast werk en leer je vier dagen in een erkend leerbedrijf.

Specialisatie

KW_VKD_GastheerVrouwGastroSomm_LR2In deze specialistenopleiding krijg je les in de specifieke vaktechnische vaardigheden van een gastronoom/sommelier. Er worden veel workshops/masterclasses gegeven door professionals uit het werkveld. Bijvoorbeeld; gastenpsychologie, in- en verkoopmanagement, training sociale vaardigheden, wijnbrevet SWEN 1, leermeestertraining ect.

Een aantal lessen volg je samen met de studenten zelfstandig werkend en gespecialiseerd kok van de Cas Spijkers Academie Twente. Uiteraard behoren Nederlands, de moderne vreemde talen, rekenen en burgerschap ook tot jouw lessenpakket.

Je leert plannen en organiseren of het nu om een lunch, uitgebreid diner, receptie of groot feest gaat voor zowel kleine als grote groepen, en past daar jouw rol als gastheer/gastvrouw op aan. Je hebt de leiding in het restaurant en weet het personeel op de juiste wijze aan te sturen.

Doorgroeimogelijkheden

De gastronoom/sommelier kan doorstromen naar het beroep van leidinggevende bediening (ook niveau 4). Tevens kan je aan de slag in de wijninkoop of in een slijterij. Daarnaast kun je doorstromen naar een functie van vinoloog of instructeur consumptieve technieken. Je kunt ook verwante opleidingen volgen, zoals de opleiding International Hospitality Management of de Hoge Hotelschool

Het gastheerschap, dat is een kunst, ook al is het een ambacht. Etiquette, groeten, respect hebben voor de gast. De mensen moeten het bijzonder vinden dat ze op jouw wijze ontvangen worden. Je moet een beetje talent en aardigheid hebben. Jij bent de regisseur van de sfeer.

Voor meer informatie: mmeulenbelt@rocvantwente.nl